Minska på elförbrukningen

Vad kan man göra för att minska på elförbrukningen? Eller mer relevant - vad kan jag göra för att minska på elförbrukningen?

Google is a girls best friend... Och det första jag hittar är:

1. Diska smartare

Att handdiska under rinnande vatten är en återkommande energibov i många hem. Att investera i en diskmaskin kostar mer än handdiskmedel, men när diskmaskinen väl är på plats kommer elförbrukningen att minska markant. En diskmaskin förbrukar nämligen 4 gånger mindre vatten än handdisk. Kom ihåg att fylla diskmaskinen, så att du får ut maximal nytta från varje omgång disk.

Vi har en diskmaskin och den används flitigt. Ska försöka att verkligen fylla den innan vi startar den.


2. Maxa tvätten

Anamma diskmaskins-tänket för att minska elförbrukningen när det är dags att tvätta. Likt diskmaskinen gäller det att fylla tvättmaskinen till max. En halvtom tvättmaskin gör nämligen av med lika mycket energi som en full tvättmaskin.

När det är möjligt rekommenderar vi även att tvätta i lite lägre temperaturer. Genom att byta från 60 grader till 40 grader blir energiförbrukningen nästan hälften så stor.

Ett hett tips är även att välja en tvättmaskin med minst 1 400 varvs centrifugering. På så sätt blir du av med så mycket vatten som möjligt innan det är dags att torka dem. Minska energiförbrukningen ytterligare genom att lufttorka tvätten, gärna utomhus, istället för att använda torktumlare och torkskåp som drar mycket el.

Vi tvättar redan fulla maskiner. Hängtorkar tvätt. Torktumlar endast lakan och handdukar och det kommer vi fortsätta med. Nu blir det dessutom kallare och mindre lämpligt att torka tvätt utomhus.


3. Byt ut gamla vitvaror

När köpte ni ert kylskåp? Och hur gick tankarna när ni valde spis? Gamla vitvarorna i hemmet kan ofta vara riktiga energibovar - men det behöver inte vara så! Undersök vad era vitvaror har för energimärkning och håll ett extra öga på energimärkningen när ni köper nya vitvaror. Helst ska du köpa vitvaror och annan elektronik som är A-klassade. Förutom energimärkningen så drar faktiskt olika varianter av produkter olika mycket el. Till exempel spisar - visste du att en induktionshäll drar 40 % mindre el än en spis med gjutjärnsplattor?

Vi bytte faktiskt ut vår gamla kyl och frys i våras. Check på den!


4. Koppla ur elektronik som du inte använder

Likt vitvaror och kökselektronik så finns det andra apparater som drar onödigt mycket energi i standby läge. Till och med inkopplade laddare som inte laddar något drar el. Ett hett tips är att koppla alla apparater till ett grenuttag. Med ett enkelt knapptryck kan du stänga av allt och försäkra dig om att inget drar el.

Går säkert att stänga av tv och dator istället för att ha i standby. Men hur stor skillnad kommer det göra? Avvaktar med detta tills det blir kris...


5. Byt ut alla lampor

Visste du att LED-lampor och lågenergilampor förbrukar 80% mindre el än glödlampor? Och inte nog med det, de håller 10 gånger längre! Du minskar elförbrukningen och du slipper byta ut dem lika ofta - kan det bli bättre?

Redan fixat!


6. Tänk på temperaturen

Att hålla våra svenska hem varma året om är en stor del av elförbrukningen. Tänk därför på hur hög temperatur du faktiskt behöver i alla rum - och i kylskåpet. Forskning visar till och med att vi mår bättre av att inte ha det för varmt hemma. Passa även på att sänka temperaturen i de utrymmen du inte vistas i så mycket, till exempel i hallen. För genom att sänka inomhustemperaturen med 1 grad så sänker du din energiförbrukning med ca 5 %. Det är en stor minskning med tanke på hur liten justeringen är.

Optimal temperatur:

  • Sovrum mellan +16 grader och +18 grader
  • Vardagsrum +20 grader
  • Förråd mellan +10 grader och +15 grader
  • Kyl +5 grader
  • Frys -18 grader
Detta rådet är det som jag tror vi kan påverka mest. Har försökt att inte ha golvvärme i köket igång. Men nu startade vi den på lägre värme än vi brukar ha. Inomhustemperaturen har vi också lite lägre än vi brukar. Ska prova att ha 20 grader och en extra tröja och inneskor. Sätta på braskaminen lite oftare på helgen om vi vill ha mysvärme.

7. Håll fönster och dörrar täta

Nu när du väl har fixat att det är optimal temperatur i husets alla vrår så vill du ju att det ska förbli så. Det är lätt att kyla sipprar in runt fönster och dörrar. Se därför till att både fönster och dörrar är täta, så att värmen håller sig inne. Men även dörrar till kyl och frys!

Vår villa från 70-talet fick nya fönster och dörrar för några år sedan och det tror jag gör riktigt stor skillnad!


Fler sätt att minska elkostnaden?

Finns det något mer du kan göra efter att man har implementerat alla tips? Ja det gör det! Minska elförbrukningen ytterligare genom att ta kontroll över elproduktionen och producera er egen el.

Genom att installera solceller kan ni producera er egen solel och bli mindre beroende av elbolagens priser och eventuella prishöjningar. Ni kan även hålla stenkoll på både produktion och elförbrukningen i en app. Då kan ni se när elförbrukningen sticker iväg, justera beteendet och minska elförbrukningen ytterligare!

Vi har pratat om solel. Det kräver dock att vi byter tak och reglar så att de klarar 25 år. Det är inget akut behov av takbyte, men om några år är det dags. Vi har räknat lite löst på det och kommer börja spara ihop till detta. Vi vill inte ta mer lån än nödvändigt. Takbyte och solcellspaneler kommer så småningom!


Sammanfattningsvis:

  • Full diskmaskin
  • Full tvättmaskin, lägre temperatur om det går, hängtorka tvätten
  • Stäng av apparater och laddare med en knapp på grenuttaget. Standby drar el.
  • Tänk på temperaturen
  • Installera solel


Efter lite funderande på det här med hur mycket energi apparater drar så funderar jag på att köpa en energimätare och ta reda på vilka som det är värt att stäng av eller ha i standby...



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ISK eller KF?

December och året som helhet

Utdelning Januari