Ekonomi och träning

Läste någonstans för ett tag sedan om likheten mellan ekonomi och träning. Att det känns jobbigt innan man har börjat oavsett om det gäller att spara ihop en stor summa pengar eller att springa ett maraton. Uppgiften kan kännas omöjlig. Men om man börjar försiktigt och sparar eller tränar långsiktigt så kommer man successivt se att konditionen blir bättre och att sparkontot sakta ökar. Det krävs samma långsiktighet. Motivationen att kunna vänta på resultatet. Det många gör fel både när det gäller träning och sparande är att de ger upp för snabbt. De vill ha snabba resultat med liten ansträngning. Den jobbigaste biten är ju den uppskjutna glädjen innan resultaten börjar visa sig - att vänta.

Jag har inga bra tips på hur man tar sig förbi detta. Men vetskapen om att resultaten kommer och långsiktigheten att orka vänta på detta tror jag är olika hos olika personer. Vissa har helt enkelt mer tålamod. Att börja försiktigt med ett litet sparande och se att det sakta växer kan öka motivationen. När man har övertygat sig själv om att det fungerar och att pengarna växer blir det lättare och lättare att fortsätta spara och prioritera om i sin ekonomi. Jag tror att det är likadant med träning. Första passen är skitjobbiga och man vill sluta träna. Det ger ingenting och är inte roligt. Men om man lyckas ta sig förbi detta steget och börjar känna att konditionen blir bättre och man orkar mer. Man blir mindre stressad på jobbet och man hittar glädjen i träningen. Då lir det en nödvändig rutin som man inte vill vara utan.

Har du nåt tips på hur man kommer förbi det jobbiga? Vad får dig att vilja spara istället för att göra nåt annat för pengarna? Ett regelbundet sparande direkt när lönen kommer som dras automatiskt är nog det bästa för de flesta. Då tänker man inte på att man har sparat. Att aktivt bestämma varje månad "nu sparar jag denna summan" kräver ett beslut. Vilket kräver energi och är jobbigt. Förenkla är nog mitt bästa tips. Hemma skriver vi matsedel varje vecka, det är lite samma princip. Idag äter vi spaghetti och köttfärssås och då lagar man det. Man slipper ta beslut om vad som ska lagas och fundera på vad man är sugen på. Man bara gör. Samma gäller träningen. Planera att träna på tisdag och torsdag kväll. Och på tisdagen så tänker man att idag är det träning. Efter jobbet sticker man och tränar. Man ska ta bort möjligheten att tänka och känna efter utan bara göra. Då tror jag man kommer längre och lyckas bättre.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ISK eller KF?

December och året som helhet

Utdelning Januari