3 månader som husägare

Måste börja med att berätta att jag älskar att bo i hus!

Mitt hus är byggt i slutet av 70-talet och är i ett plan. Jag tänker långsiktigt med mitt boende. Jag vill kunna bo kvar resten av mitt liv. Eller åtminstone så länge jag orkar med att sköta hus och trädgård. Nu är jag sambo, men om det förändras vill jag kunna bo kvar i huset. Vi har därför skrivit ett avtal som reglerar detta vid en eventuell separation.

Ett hus är enligt mig ett långt projekt som hela tiden innebär nya saker att fixa och underhålla. Tidigare ägare har renoverat en del invändigt, men glömt bort utsidan. Det var snällt skrivet! Det positiva från inflyttningen var att det inte behövde fixas något inomhus. Vi packade ner alla våra saker i flyttkartonger och flyttade in dagen efter vi fått nycklarna i slutet av februari. Eftersom det var vinter och kallt kunde vi fokusera på att packa upp och komma i ordning inomhus. Helt perfekt årstid att flytta in med andra ord!

Det tar ett tag att bo in sig så vi försökte få saker på plats och sedan känna efter lite hur vi vill ha det. När man bor in sig upptäcker man också en massa saker som behöver fixas. El som är farligt dragen och sladdar som hänger ner från taket... Perfekt med en händig man som även är elektriker och fixar till det lätt som en plätt. Man möblerar om lite och provar sig fram till vad som känns rätt. Gardiner måste sys om och ändras på för att passa. Efter ett tag så känns det ändå som ett hem. Första känslan var direkt att detta är ett perfekt hus och att vi trivs superbra!

Ganska snabbt därefter blev det vår och började växa i trädgården. Och när trädgården blivit bortglömd finns det mycket att göra. Första projektet blev gräsmattan. Tomten är inte gigantisk men ca 500 kvm gräsmatta. En robotgräsklippare var ett givet val eftersom vi vill ha en snygg gräsmatta som är nyklippt hela tiden och för att det finns så mycket annat i trädgården som vi vill lägga tiden på istället. Vi köpte till hjälp med installationen och nedfräsning av begränsningskabel. Så här i efterhand var det ett bra val. Det tog inte så lång tid för en van kille att göra, men det blev rätt gjort från början. Hade tagit 4 ggr så lång tid om vi skulle gjort det själva och det kostade inte särskilt mycket extra. Lite gödning på gräset och nu ser det faktiskt riktigt bra ut. Vår gräsmatta var full av ogräs och maskrosor och skit. Men det finns hopp!

På tal om ogräs så var även rabatterna överfulla med ogräs. Men lite i taget så har vi fått ordning på dessa. Vi har även tagit bort några rabatter och lagt marksten istället och sått gräs. Nu har gräset tagit fart ordentligt och det börjar se riktigt snyggt ut.

Häcken har också blivit bortglömd. Vem behöver en 3 meter hög häck mot grannarna? Och den har antagligen fått växa fritt de senaste 3 åren. Innan sommaren kom putsade vi till sidorna på den. Men den behöver kapas rejält på höjden också. Väntar till hösten med detta och hoppas på ett bra resultat.

Det är alltid spännande att se vad som dyker upp i rabatterna. Påskliljor, tulpaner, rabarber, vinbärsbuskar. Oklart om det blir röda eller svarta bär... Har gjort lite odlingsytor och sått morötter, lök, sallad, squash, bönor m.m. Och några tomatplantor. Trevligt med närodlade grönsaker!

Det finns massor av projekt kvar att beta av. Vår prio är att vi ska fixa det som är nödvändigt först och få det praktiskt för oss. Sen får olika saker komma efterhand. I början gick mycket tid till att fixa, men nu försöker vi njuta av vårt hus. Vi har ett underbart uterum att sitta i och ett perfekt sydvästläge på vår altan. Sommaren har bara börjat, men vi njuter för fullt redan nu!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ISK eller KF?

December och året som helhet

Utdelning Januari